header image woningcorporaties

Woningcorporaties

Woningcorporaties staan voor grote opgaven en hebben een doelgroep die vraagt om uitgebalanceerde communicatie. Als tekstschrijver help ik corporaties door actief mee te denken met communicatieafdelingen, complexe onderwerpen om te zetten in heldere taal, en teksten te ontwikkelen die bijdragen aan de band met huurders.

Maatschappelijk gevoelige vraagstukken
Woningcorporaties hebben vaak te maken met moeilijke beslissingen. Denk bijvoorbeeld aan het slopen van verouderde woningen, of het verhogen van de huur in crisistijden. En wat als je er als corporatie achter komt dat een deel van je woningvoorraad loden waterleidingen bevat? Het vervangen daarvan is onvermijdelijk, net als het informeren van huurders over de risico’s daarvan. Bij alle communicatie over dit soort onderwerpen is het belangrijk om helder en transparant te zijn en tegelijk gevoelens van onrust zoveel mogelijk weg te nemen.

Nieuwsbrieven in heldere taal
Als tekstschrijver help ik woningcorporaties met het maken van teksten voor nieuwsbrieven, webpagina’s en andere middelen. Daarbij zorg ik voor teksten die helder en begrijpelijk zijn, zodat die ook te volgen zijn voor minder leesvaardige huurders. Tegelijk denk ik graag mee over de inhoud en adviseer ik daar over: wat vertel je precies en met welke informatie is de huurder het meest geholpen? Uiteraard moeten teksten uitnodigen om te lezen en soms een beetje prikkelen, zodat berichten ook echt gelezen worden. Ook daar zorg ik voor.

Complexe materie duidelijk uitgelegd
Corporaties moeten huurders regelmatig informeren over onderwerpen die zelfs voor ingewijden lastig te volgen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het maken van bezwaar tegen een huurverhoging. Wanneer is dit nu zinvol en wanneer niet? Het is een hele uitdaging om alle regels helder en overzichtelijk uit te leggen, om zo een grote stroom aan ongegronde bezwaren te vermijden. Ik help daar graag mee en heb veel ervaring met het omzetten van complexe materie naar heldere taal. Hoe ingewikkeld een onderwerp ook is, ik zorg altijd voor heldere en begrijpelijke teksten.

Interviews met huurders
Voor iedere corporatie staat de huurder centraal en is het dus zaak om diens wereld te kennen. Interviews met huurders zijn daarom essentieel. In mijn ogen mogen ze eigenlijk in geen enkele nieuwsbrief ontbreken. Ze maken duidelijk wat huurders beweegt en verkleinen tegelijk de afstand tussen huurder en corporatie. In mijn jarenlange ervaring als tekstschrijver voor corporaties heb ik al tal van huurders geïnterviewd. Bijvoorbeeld over bewonersinitiatieven, wonen met een beperking, of over grote renovatieprojecten. Eén ding valt me iedere keer weer op: bewoners waarderen de aandacht van hun ‘huisbaas’ altijd zeer.

Meer weten?
Meer weten over hoe ik corporaties help met heldere teksten en communicatieadviezen? Ik hoor het graag. Bel met Heldere Taal of stuur een e-mail naar info@helderetaal.nl.